Windows 10 wachtwoord kwijt oplossing

Windows 10 administrator wachtwoord kwijt

Het gebeurt iedereen wel eens: je bent het wachtwoord voor Windows 10 vergeten. Als je geen ander administrator-account hebt ingesteld, is het eigenlijk niet meer mogelijk om in te loggen op je computer. Maar met deze truc kom je zelfs zonder een wachtwoord in Windows 10, en kun je je bestaande wachtwoord opnieuw instellen.
Computer starten met herstelmedium
Start de computer op met het aangemaakte herstelmedium (dvd of usb-stick) en druk – zodra het eerste scherm van de Windows 10-installatieprocedure verschijnt – op de toetscombinatie shift+F10. Er wordt nu een command-prompt geopend.

move d:\windows\system32\utilman.exe d:\windows\system32\utilman.exe.bak

Vervolgens vervang je de functie Toegankelijkheid met die van de command-prompt, dat doe je met deze opdracht:

copy d:\windows\system32\cmd.exe d:\windows\system32\utilman.exe

Nadat je bovenstaande regels correct hebt uitgevoerd en zijn bevestigd met ‘1 file(s) moved’ en ‘1 file(s) copied’, start je de computer opnieuw op, met deze opdracht:

wpeutil reboot

Verwijder nu je herstelmedium en laat de computer weer opnieuw in de geïnstalleerde Windows 10-installatie starten.
Een nieuw gebruikersaccount aanmaken

Om het wachtwoord van je oude account te kunnen herstellen is het noodzakelijk dat je in je huidige besturingssysteem kunt komen. Bovendien kan dat ook handig zijn als je even wat bestanden nodig hebt nadat je jezelf hebt buitengesloten omdat je het wachtwoord niet meer weet. Daarvoor moet je echter wel (tijdelijk) een nieuwe gebruikersaccount aanmaken. Omdat we nu door middel van de vorige kopieeractie de command-prompt in plaats van Toegankelijkheid hebben neergezet in de system32-map van Windows 10, kunnen we die command-prompt eenvoudig starten door rechts onderin het aanmeldscherm op het pictogram van Toegankelijkheid te klikken.

Klik je op de knop Toegankelijkheid, dan zal er nu een command-prompt worden geopend. Nu kun je extra opdrachten uitvoeren, zoals het starten van de verkenner via de opdracht explorer.exe, en kun je door middel van onderstaande opdracht een nieuwe gebruiker aanmaken:

net user pietjepuk /add

Met de volgende opdracht maak je van het account een administrator-account:

net localgroup administrators pietjepuk /add

Nu je bent ingelogd met het tijdelijke account, kun je het wachtwoord van het account waarvan je die vergeten was, opnieuw instellen. Klik met de rechter muisknop op de startknop in Windows 10, en kies voor Computerbeheer.

Computerbeheer wordt nu geopend. Klap aan de linkerzijde van het scherm het mapje aan bij Lokale gebruikers en groepen en aan de rechterzijde verschijnen alle accounts die eerder onder Windows 10 zijn aangemaakt. Selecteer de gebruikersaccount waarvan je het wachtwoord wilt wijzigen, klik erop met de rechter muisknop en kies voor Wachtwoord instellen. Voer vervolgens tweemaal het nieuwe wachtwoord in (en onthoud deze nu goed).