Laptop of PC start niet op

Laptop start niet op

Zit je netjes om 08.00 uur klaar om te beginnen aan je (eindeloze) to-do lijst, start je laptop niet op… Dat komt nou nét even niet goed uit. Gelukkig zijn er wat manieren om ‘m weer aan de praat te krijgen. In ieder geval het proberen waard is het volgende. Heb je een Macbook, houd de power knop dan minimaal 10 seconden ingedrukt. Waarschijnlijk een welbekende tip. Werkt dit niet? Druk dan de Shift + Alt + Ctrl en de powerknop tegelijkertijd in. Als je ze vervolgens loslaat komt je laptop in een soort ‘reset’ modus en heb je een grote kans dat hij weer aan gaat.

Bestanden laden langzaam

Een ander veelvoorkomend issue is dat de bestanden op je laptop niet willen laden. Hoewel geduld een schone zaak is, zijn er maar weinig mensen die hun hoofd koel kunnen houden als het gaat om de traagheid van je laptop (laad. die. foto’s. NU. aub). Herkenbaar? De volgende suggesties kunnen je helpen om jouw laptop sneller te laten werken:

1)     Controleer of je over de nieuwste updates voor Windows of Apple beschikt
2)     Start de PC opnieuw op en open alleen de apps die je nodig hebt
3)     Controleer of er weinig schijfruimte is en maak ruimte vrij
4)     Als je windows hebt: onderbreek de synchronisatie van OneDrive
5)     Controleer op virussen en malware en verwijder deze.

Geen Wifi verbinding

Zit je net in een belangrijke online meeting van je werk… valt je WiFi uit. Error. Als het gaat om geen of slechte WiFi verbinding kun je een paar dingen doen. Controleer eerst alle instellingen op je laptop en het WiFi kastje. Staat alles goed aan? Zo ja, dan is de gouden tip: reset de router. In 8 van de 10 gevallen krijg je de verbinding weer aan de praat. Daarnaast is de plek waar je router staat erg belangrijk. Dikke muren of koelkasten, TV’s en magnetrons zijn vaak stoorzenders. Dus is het signaal zwak? Zoek dan een betere plek voor je router. Voor de beste routers – inclusief oplossingen voor je WiFi problemen – raden we je aan dit artikel te lezen. Ongetwijfeld zit daar iets tussen voor jou.

Accu loopt snel leeg

De laatste tijd merk je dat je laptop sneller leeg is. Waar je voorheen met gemak 8 uur zonder stroom kon werken, zijn dit er nu 5 geworden. 4 tips om de levensduur van je accu te verlengen zijn:

1)     Gebruik de spaarstand
2)     Vermijd volledige ontlading
3)     Berg nooit een volle accu op
4)     Vervang je accu (of laat dit voor je doen 😉 )

Simpel, maar je moet je er wel even bewust van zijn.

Vervelende pop-ups

Last van pop-ups? Pop-ups, oftewel pop-upvensters, zijn vensters die automatisch verschijnen zonder jouw toestemming. Ze variëren in grootte, maar bedekken meestal niet het hele scherm. Als dit niet ligt aan virus of malware, kun je het volgende doen. Open Chrome op je computer. Klik rechtsboven op “meer instellingen”. Klik vervolgens onder ‘Privacy en beveiliging’ op Site-instellingen en ga naar Pop-ups en omleidingen. Zet de instelling bovenaan op Toegestaan of Geblokkeerd.

Te weinig opslagcapaciteit

De melding dat je laptop een gebrek aan schijfruimte heeft kan de nodige stress opleveren. Met name als je ruimte nodig hebt voor een groot en belangrijk project. Maar goed nieuws: er zijn genoeg manieren om hier wat aan te doen. Om te beginnen kun je simpelweg apps en bestanden verwijderen die je nooit gebruikt of niet meer nodig heb. Ook slim om te doen is je bestanden online opslaan in plaats van op je laptop. Bijvoorbeeld via OneDrive of Google docs. En zo heb je nog veel meer online opslagplaatsen waar je jouw documenten veilig kunt deponeren. Bespaart een hoop schijfruimte!